Osmanlıca Dersleri 5

“He Okutucusu” Anlatımı

15 comments

  • Mustafa Bağcılar 10 sene ago

    Rabbim cümlenizden razı olsun.Hayrat vakfı ve Ümraniye Belediyesi işbirliği ile hocamız Yıldırım Talha Dilaver’ in öncülüğüyle gittiğim , kursun sonunda birde sertfika aldım.Gençliğimden beri öğrenmeyi arzuladığım Eskimez yazımızı bir parça da olsa okumaya ve yazmaya muvaffak oldum. Şimdi de Beykoz Büyük Birlik Partisin’de akşamları okumaya ve çalışmaya gayret ediyoruz..Emeği geçen herkesten Rabbim razı olsun , ilimlerini artırsın.Tüm gençlerimize günde birer saatlerini ayırarak bu ecdad yadigarı yazı ve kültürümüze sahip çıkalım.

  • hoca 13 sene ago

    cok güzel yüreginize sağlık ama 5.dersin sesi yok

  • dolunay 13 sene ago

    muhteşem , devamın bekliyorum :)))

  • ece 13 sene ago

    Allah razı olsun..bu kadar kolay ve anlaşılır bi şekilde anlatım gerçekten çok güzel.Rabbim size iki cihan saadeti nasip eylesin..Amin

  • idare 13 sene ago

    İlk hecede “he” okutucusu “e” sesi olsa dahi yazılmaz. Böylece ilk hecede okutucu olmayan kelimelerde öncelikle okurken “e” sesini aramalıyız. Ama bu Türkçe kelimeler için geçerlidir. Her zaman da geçerli olmaz. “Dede”, “nene” gibi kelimeler o şekilde.

    Ali Bey, bie de keliemeleri bütün olarak görmeye, öyle okumaya çalışın. Daha kolay çıkarırsınız. Biraz deneme yanılma, biraz da birikimle kısa zamanda bunları aşarsınız inşaallah.

  • ali 13 sene ago

    ilginiz için çok sağolun ama ben anlatamadım yada yanlış anlattım herhalde benim sıkıntım he okutucusuyla alakalı değil,mesela dede,nene,lammba.gibi kelimelerde ilk hecelerde yani ilk d,n ve l harflerinin önünde e yani elif yazılı olmadan nasıl e yada a şeklinde okuyoruz birde e,yada a okutması hangi kurala bağlı teşekkürler Allah kolaylık versin.

  • idare 13 sene ago

    Aleyküm Selam Ali Bey. Allah cümlemizden razı olsun.

    İlk derslerde anlatıldığı gibi “elif” okutucusu önüne geldiği harfi “a” sesi ile okutur. Ama “he” okutucusu “a” ya da “e” seslerinden biriyle okutabilir. Kelime sonuna gelen “a” seslerinde ve eklerde gelen “a” seslerinde çoğunlukla “elif” kullanılmaz, onun yerine “he” okutucu kullanılır. Dersleri bir kez daha gözden geçirir ve bu ders ile bir sonraki alıştırmalar dersine bakarsanız, konu daha iyi anlaşılacaktır. Yani hepsi bir kurala bağlıdır. Ama tabii Arapça kökenli kelimelerin kuralları daha farklı. Teşekürler.

  • ali 13 sene ago

    selamun aleyküm öncelikle böyle bir hizmet için ALLAH razı olsun.ben 5 e kadar sorunsuz geldimde şimdi daha önceden harflerin önüne elif getirip e,a diye ouyordunuz şimdi elif gözükmüyoryine e,a şeklinde okuyorsunuz,bu nasıl oluyor bunun kuralı varda benmi göremedim saygılar,hayırlı günler.

  • Necati 14 sene ago

    Kardeşlerim,
    Allah bu siteyi hazırlayıp istifademize sunanlardan sonsuz kez razı olsun. Kendi dilimizi öğrenip, dedemden kalan kitapları okuyacak, sonra da kütüphanelerdeki eski yazmaları araştıracağım.
    Teşekkür ederim.

  • özlem 14 sene ago

    bu videolar çok güzel sayenizde osmanlıcadan geçicem allah razı olsun sizlerden 🙂

  • hüseyin öztürk 14 sene ago

    henüz izlemeye başladım saygılar

  • irfan 14 sene ago

    s.a
    uzun zamandir icimde ukte olarak kalmis bir borcu ödemeye baslamis olmanin huzurunu yasiyorum basladim insallah. öncelikle bu sayfaya yönlenmeme vesile olan facebooktaki osmanli imparatorlugu yöneticilerine ve sizlere tesekkürü bir borc biliyorum…
    yasasinnnnnnnn osmanlica ögreniyorum

  • osman erol 14 sene ago

    yazıları okunur şekilde aydınlatınız

  • beyza 15 sene ago

    Ben 14 yaşındayım ve osmanlıca öğrenmeyi ecdadımızın dilini yaşatmayı gerçekten çok istiyorum ve bu site sayesinde bunun için ilk adımımı atmış oldum size gerçekten çok teşekkür ederim allah razı olsun:))

  • gulsah 15 sene ago

    tşkler devamınıda bekliyoruz derslerin emeğinize sağlık bu arada osmanlıca ders 5 açılmıyooo bide daha ileri bir dersler metinler ulaşabileceğim başka bir yerde varsa tavsiye ederseniz sevinirm

Add your comment

Your email address will not be published.